Årets SKAPA-pristagare är utsedda: Go Business-alumnen en av vinnarna!

Årets regionala SKAPA-pristagare är utsedda, och Go Business-alumnen Tommie Lögdahl är en av vinnarna! SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Go Business-alumnen Tommie Lögdahl har nyligen kammat hem SKAPA Talang Norrbotten. Detta prestigefyllda pris delas ut till framtidens talanger. Priset delas ut till den eller de unga personer, som gjort mest förtjänstfulla insatser när det gäller nyskapande och kreativitet, utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter. Vi säger grattis till Tommie och ställer honom några frågor!

Hur föddes din företagsidé?

Jag funderar ofta på hur jag kan leva mer hållbart och minska min plastkonsumtion. En sommardag när jag stod i duschen upptäckte jag problemet att alla tvål- och schampoflaskor innehåller mestadels vatten (ca 80%) och är packade i plastflaskor som blir till avfall. Jag insåg att det är väldigt onödigt att transportera vatten eftersom vi redan har det hemma, och varför slänga plastförpackningar när vi istället kan återanvända? Jag studerade Designingenjör på LTU och började skapa hållbara lösningar till problemet som resulterade i Nowa Drops, ett naturligt koncentrat som omvandlar kranvatten till flytande hygienprodukter där kunden aldrig mer behöver köpa eller slänga en plastflaska igen.

Varför sökte du till Go Business?

Jag har länge varit nyfiken på entreprenörskap och sökte efter verktyg om företagande för att vidareutveckla min nystartade verksamhet. Jag behövde hjälp med de utmaningar jag stod inför som bland annat var att hitta en kemist för utveckling och tillverkning av produkten. Go Business kunde hjälpa mig att hitta relevanta personer inom deras nätverk som bidrog till att lösa mina utmaningar.

Vad är det viktigaste du tar med dig från din tid på Go Business?

Tiden på Go Business har varit väldigt lärorik och inspirerande, jag har fått mycket kunskap som har stärkt mig som entreprenör. Det har varit givande att dela utmaningarna med de andra deltagarna och väldigt roligt att bidra till deras utveckling. Det har varit härligt att vara en del i Go Business community och fantastiskt att få jobba med alla goa människor.

Ditt bästa tips till andra som funderar på att starta eget?

Tro på dig själv och testa, vad kan gå fel? Det skadar inte att lära sig nya saker och få ännu mer erfarenheter. Hitta något som intresserar dig så får du extra tålamod, det gör att du orkar fortsätta när det är svårt och jobbigt. Det är också viktigt att komma ihåg att alla ens förebilder är precis vanliga människor som en själv, kan de så kan jag och du.

Är du peppad på att vara med?

Go Business erbjuder två program för dig som driver eget och vill utvecklas som entreprenör. Hangout för dig som har ett nystartat företag och vill kickstarta din business. Inkubator för dig som har kommit en bit med ditt företagande och vill växla upp. I inkubatorprogrammet jobbar vi coacher nära tillsammans med dig för att du ska nå dina mål.

Go Business startades år 2008 av Piteå Science Park och har sedan starten stöttat mer än 200 företagare. Idag är det 78 procent av de entreprenörer som deltagit i inkubatorprogrammet som fortfarande driver företag. Go Business drivs i projektform som finansieras av EU – Europeiska regionala utvecklingsfonden, Piteå kommun, Skellefteå kommun, Luleå kommun, Region Norrbotten och Sparbanken Nord.