Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

08 mars 2022, Nyheter

Den norrländska inkubatorn där kvinnorna dominerar

Den norrländska inkubatorn där kvinnorna dominerar

I samband med den Internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma att endast en tredjedel av nya företag startas av kvinnor och enligt statistik från SCB stod kvinnor för cirka 28 procent av det totala företagandet i Sverige 2020. Hos inkubatorn Go Business som drivs av Piteå Science Park är statistiken nästintill det omvända och kvinnorna dominerar. Nyligen presenterades företagen som antagits till vårens inkubatorprogram och 14 av 17 företag drivs av kvinnor.

– Vi har funnits sedan 2008 och successivt har antalet kvinnor som söker sig till oss ökat vilket har skapat en dominoeffekt. Det senaste decenniet har kvinnorna dominerat, säger Camilla Neideman, programansvarig Go Business.

Camilla Neideman tror inte att det är en slump att kvinnorna söker sig till Go Business. Hon menar att tidigare alumner har blivit viktiga ambassadörer och att de rekommenderar Go Business i sina nätverk har gjort att fler fått upp ögonen för både inkubatorn och att driva eget.

– Vi startade som en renodlad inkubator för kulturella och kreativa företag. Många som sökte sig till oss valde att driva eget för att kunna leva på sin passion. De flesta hade svårt att se sig som entreprenörer inledningsvis. Vi insåg då behovet av att bredda bilden av entreprenören och har jobbat mycket med det i vår egen kommunikation genom åren.

Idag har Go Business breddat intaget till inkubatorn och omfattar nu även tjänstesektorn och besöksnäring.

– Det är en stor bredd på de företagsidéer som söker sig till oss men en sak som många av företagen har gemensamt är att de skapar ett stort värde för platsen där de verkar och att de har affärsidéer som syftar till att bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Det är en spännande utveckling som sker just nu i norra Sverige och ett helt nytt Norrland är på väg att växa fram med ett rekordstort rekryteringsbehov tack vare de stora industrisatsningarna som sker.

– Jämställdhet är en nyckelfråga för att lyckas uppfylla det rekryteringsbehov som vi just nu ser i vår del av landet. En annan framgångsfaktor är att vi kan erbjuda platser där hela familjen trivs och kan förverkliga sig själva. Go Business har en viktig roll att fylla inte minst i att bidra till ett mer jämställt stödsystem, men också i att stötta företag som bidrar till platsens attraktion.

Foto: Anders Westergren

Ansök till Inkubator

Vi är nyfikna på din idé, och hoppas att Inkubator känns som något för dig. Antagning sker två gånger per år inför varje terminsstart, och det kostar ingenting att delta.

 

Ansök till Inkubator!

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2022-01-25

Go Business får fortsatt finansiering

Nu är det klart att inkubatorn Go Business får fortsatt finansiering. 15 medfinansiärer går in i projektet Go Future som kommer att finansiera Go Business verksamhet under år 2022.

2022-01-14

Säg hej till vår nya affärscoach i Skellefteå – Therese Åhlund

Vi är glada över att kunna presentera vår nya innovationsledare och affärscoach i Skellefteå. Välkommen till Go Business Therese Åhlund.

2021-11-16

Anna sökte till Hangout för att lära sig mer om entreprenörskap och bygga nätverk

Lär känna en av entreprenörerna som deltar i Go Business program Hangout, Anna Köhler från Jokkmokk. Anna driver företaget Hälsocoachen i norr.

Visa allt aktuellt