Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

30 May 2024, kl. 09:00, Digitalt via Zoom

Go Business Mindset: Fiberkomposit, glasfiber och… sång?

Välkommen till en workshop där kreativitet möter hållbarhet: skapa innovativa idéer av industriellt spill från Podcomp!

Go Business Mindset bjuder in till workshoppar kring spill från norrländsk industri i ett samarbete med IUC Norr och deras projekt Distance Lab. Här gör vi plats för dig som konstnär och kreatör – oavsett kreativt uttryck – att tillsammans tänka nytt kring material och spill från lokala och regionala industrier.

Vill du vara med?

Anmäl dig

Fiberkomposit, glasfiber och… sång?

Välkommen till en workshop där kreativitet möter hållbarhet: skapa innovativa idéer av industriellt spill från Podcomp. Här behöver vi dina kreativa idéer och utifrånperspektiv!

Podcomp  jobbar med polymera fiberkompositer och bygger, först och främst, badrum och badrumsgolv. De senaste åren har de även tillverkat en rad andra produkter, så som lagertankar, cykelgarage, olika typer av teknikhus, tågkupeer, skidstavar med mera. Deras mål är att hela tiden ligga i framkant och utvecklas – och nu söker de din kreativitet för att omvandla sitt spill till nya innovationer. Vad händer om vi tillsammans tänker helt nytt och ser spillet som råvaror och resurser? Vad ser du för nya användningsområden och möjligheter? Här gör vi plats för galna idéer och tänker nytt ihop.

🗓️ NÄR & VAR? Torsdag den 30 maj 2024, kl. 09.00-12.00, digitalt via Zoom.

🎨 FÖR VEM? Är du nyfiken på att tänka nytt och utforska din kreativitet? Då är denna workshop skräddarsydd för dig! Vi söker dig som är egenföretagare inom de kulturella och kreativa branscherna och/eller yrkesverksam inom kultur och konst – oavsett om du är konstnär, designer, musiker, konsthantverkare, skribent, arkitekt, spelutvecklare eller något helt annat kreativt. Här behöver vi ditt utifrånperspektiv, ditt kreativa tänk och din nyfikenhet!

🌟 WHAT’S IN IT FOR ME?

  • Bidra till en mer hållbar industri genom att omvandla rester till resurser.
  • Utforska din kreativitet med oväntade material och upptäck nya sätt att skapa.
  • Nätverka, hitta nya perspektiv i samverkan med nya branscher och låt dig inspireras av likasinnade för att driva dina idéer framåt.

Din tid som deltagare i workshoppen är arvoderad av Go Business.

🌿 WIN-WIN FÖR HÅLLBARHET OCH INNOVATION! Workshoppen är dels en chans att bidra till industrins och norra Sveriges hållbarhetsarbete, dels en möjlighet för dig att upptäcka nya sätt att jobba kreativt och hitta nya idéer som du vill vidareutveckla. Du kan ta med dig idéerna in i din egen verksamhet eller samarbeta med andra för att förverkliga dem.

📌 ANMÄL DIG HÄR: Anmäl dig via Simple Signup.

Antalet platser är begränsat, så se till att säkra din plats redan idag. Låt oss tillsammans omvandla spill till kreativa innovationer!

💡 SÅ GÅR WORKSHOPPEN TILL

Under workshoppen kommer vi att jobba utifrån metoder från det Interreg-finansierade projektet Distance Lab som IUC Norr driver. Workshoppen leds av Lisa Kejving från Go Business och du får jobba tillsammans med andra kreatörer och kulturskapare för att generera och utveckla idéer kring spill från Podcomp. Vi kommer att ses via Zoom, och jobba i den digitala plattformen Miro ihop. Vi rekommenderar att du ansluter via dator och kan sitta lugnt till, med bra ljus och kameran på.

Du behöver inga särskilda förkunskaper eller erfarenheter för att delta. Vi kommer guida dig igenom processen!

Varmt välkommen!

Evenemang av

Go Business i samarbete med IUC Norr och Podcomp

Börjar

Slutar

Plats

Online via Zoom

Om Podcomps spill

”Produktionsspillet som vi vill utnyttja bättre är delar av de material vi använder och tillverkar som kapas bort, helt felfria material som inte behövs i produkterna. Det finns mer av det materialet än vi kan ta vara på själva och vi hoppas att workshopen ska bidra med inspiration och kanske leda till nya användningsområden!”

Podcomp jobbar med polymera fiberkompositer, och våra produkter har oftast mycket lång livslängd – ibland så lång som 100 år. Därför ligger återvinning av materialen som finns i produkterna oftast långt fram i tiden. Vi är visserligen med i forskningsprojekt som tittar på återvinning av materialen och end-of-life produkter, men forskningsresultaten får inte alltid effekt precis här och nu.

Därför har vi valt att fokusera mycket på att minska spillet som skapas varje dag i fabriken. Vi är med i forskningprojekt som t.ex. GlassCircle, som ska bidra till cirkulär användning av glasfiberspill och vi utvecklar också egna produkter av det överblivna materialet. Till exempel så har vi byggt bänkar, förråd och blomlådor. Men det finns mer av dessa material än vi kan ta vara på själva och vi hoppas att workshopen ska bidra med inspiration och kanske leda till nya användningsområden!

Birgitha Nyström, hållbarhetsansvarig, Podcomp

Om Podcomp

Podcomp bygger framtidens badrum, i framtidens material: fiberkompositer. Vi håller norrländsk kvalitet och vår affärsidé och mål är att hela tiden ligga i framkant och utvecklas. Våra våtrumsprodukter är ångtäta, oavsett om vi tillverkar badrumsgolv med integrerad golvbrunn eller helt kompletta badrum så är det lätt, tätt och allt i ett!

Mer om Podcomp (Öppnas i ett nytt fönster)

Om IUC Norr

IUC Norr är en medlemsägd organisation utan vinstintresse, som tillsammans med industri, akademi och det offentliga verkar för att skapa en hållbar industri. IUC Norr arbetar nära företagen med utvecklingsinsatser som fokuserar på teknik, affärer och kompetens.

I det Interreg-finansierade projektet Distance Lab utvecklas verktyg och metoder för effektivare interaktioner och samarbeten på distans. En av metoderna som utvecklas i projektet kommer att användas i workshoppen.

Mer om IUC Norr (Öppnas i ett nytt fönster)

Om Go Business Mindset

Go Business Mindset är en digital mötesplats för samverkan över branschgränserna. Här kopplar vi samman de kulturella och kreativa branscherna med industri, tech och andra starka branscher i norr – för att utforska varandras kunskaper, idéer, perspektiv och processer, hitta nya vägar framåt och låna av varandras verktygslådor. Vad kan vi åstadkomma tillsammans?

Mer om Go Business Mindset

Om Go Business

Go Business är den digitala inkubatorn för dig som driver ett tjänsteföretag eller är egenföretagare inom de kulturella och kreativa branscher i Norrbotten och Västerbotten. Vi stöttar dig att hitta din väg framåt, ditt sätt att driva företag och ditt sätt att nå ut med det du erbjuder, samtidigt som vi ger dig tillgång till ett stort nätverk av branschkollegor, möjliga samarbetsparters och nya kompisar.

Mer om Go Business erbjudanden

Våra finansiärer och partners

Fler liknande evenemang

Visa allt aktuellt

2023-09-04

Bäst i Sverige – Go Business vinner pris för sin digitala omställning

Nu är det klart att inkubatorn Go Business vid Piteå Science Park, har vunnit 2023 års nationella pris i kategori tre, Stödja den digitala omställningen, för arbetet i projektet Go Cloud.

2024-02-26

Go Business Mindset + Polarbröd: Kreativ workshop med spill och rester

Workshop! Polarbröd behöver kreativa hjärnor för att lösa utmaningen kring spillbröd och rester från deras bagerier – och bjuder in dig att spåna och utforska möjliga kreativa lösningar tillsammans med andra. Lösningar som i förläng…

2023-10-25

Mindset: ”Vad ser du för möjligheter här?” När kultur och industri gör tillsammans

Digital inspirationsträff: Vad har en kreatör som industrin saknar, och vad har en industri som kreatörer kan dra nytta av? Välkommen till en digital lunchträff för kreatörer, kulturarbetare och industriföretag om cirkulära flöden och ef…

Visa allt aktuellt