Lär känna våra entreprenörer

Andreas Eriksson kombinerar ett heltidsjobb som musiklärare med turnéer, konserter och andra spännande uppdrag i sitt företag.
– Det är härligt att bara behöva ta de jobb som jag verkligen vill göra.

Han säger att han har något av en drömtillvaro. Andreas Eriksson jobbar sitt fjärde år som gitarr- och ensemblelärare vid Estetiska programmet för musik i Luleå och har fått fast anställning på heltid. Ett jobb som är möjlig att kombinera med egna musikaliska uppdrag i den egna firman, Grovt & Grant Music.
– Jag har en chef som gärna ger mig tjänstledigt, som tycker att det är positivt för mitt jobb som lärare att jag är ute och gör annat ibland.

Andreas startade sitt företag 2012, när han läste till musiklärare vid LTU i Piteå. Under studietiden kom han även i kontakt med Go Business. Efter examen 2013 hade han under en period företaget som enda inkomstkälla.
– I början var det mycket fokus på att jaga spelningar. Det var en utmaning men jag hade inget annat val. Visst var det roligt och lärorikt men jag trivs mycket bättre med tillvaron nu, med en trygg och stabil grund där jag kan välja vilka jobb som jag verkligen vill göra.

Grovt & Grant är jämtländska för att hålla på med lite av varje. Andreas erbjuder ett brett spektrum av tjänster och får många roliga samarbetserbjudanden, inte minst från välrenommerade musiker. I perioder är han ute med barnmusikföreställningen Kompispatrullen runt om i Sverige, bland annat med sångerskan Britta Bergström. Han är återkommande kapellmästare för vinterkonserten Ice Music. Däremellan uppträder han på pensionärsträffar och gör diverse körjobb och spelningar i olika konstellationer. Det finns med andra ord inga fritidsproblem.
– Visst kan det bli lite mycket ibland men det här är en bra kombination av allt som jag gillar att göra. Jag får syre av att vara ute på gig men trivs verkligen med lärarjobbet också. Det ena ger näring till det andra och tvärtom. Jag hittar säkert en balans så småningom.

Ett generellt råd från Andreas till nya företagare är att vara öppen för möjligheter, att röra sig bland andra människor och att inte vara rädd för att utmana sig själv.
– För mig har det varit värdefullt att testa på många olika saker och att bredda mig musikaliskt. Jag söker ständigt roliga och givande sammanhang med nya musikaliska utmaningar.
Senare i vår ska Andreas vara med i en köruppsättning av Händels Messias i Piteå och sjunga huvudrollen i Jesus Christ Superstar som ska sättas upp i Lycksele, där han är uppväxt.
– Det har varit en dröm för mig, det ska bli riktigt kul.

Text & bild: Britta Elfving Persson