Lär känna våra entreprenörer

Varför välja när det går att göra både och? Linda Näsström ser möjligheter bortom det uppenbara och har hittat en väg att kombinera två helt olika yrken.

Linda Näsström bor i hemstaden Umeå och frilansar först och främst som ljudtekniker inom allt som har med rörlig bild att göra. Hon har uppdrag inom tv, långfilm, kortfilm, reklamfilm och andra konstnärliga sammanhang och jobbar både med stora produktionsbolag och enskilda filmare. Vägen dit har inte varit helt spikrak.
Linda startade sitt företag 2010, när hon studerade ljudteknik i Piteå.
– Innan utbildningen hade jag jobbat en del med liveljud på olika konserter och festivaler men jag kände att det kanske inte är min stora grej. På Go Business fick jag hjälp med att inventera mina färdigheter, vad jag är intresserad av och vad jag vill syssla med. Jag är uppfinningsrik, kreativ, gillar äventyr och bra på visuella uttryck. Till slut kom jag teoretiskt fram till att jag borde jobba med ljud för bild.

I början stod Linda ganska handfallen. Det fanns ingen tydlig väg. Hon prövade sig fram och fick så småningom göra inhopp på någon inspelning, och allt eftersom utvecklades nya samarbeten som innebar allt större uppdrag.
– Utbildningen gav mig en kunskapsbas, förståelse för branschen och ett kontaktnätverk men när det gäller filminspelning har jag nog lärt mig det mesta på egen hand genom kollegor och genom att aktivt söka kunskap. Det känns coolt att jag har lärt mig mycket själv. Under en period pausade Linda ljudtekniken för att utforska möjligheten att jobba med trädgård, som har varit ett stort intresse sedan barnsben. Hon påbörjade en trädgårdsutbildning som gav henne ingångar att arbeta som trädgårdsmästare. Samtidigt ville hon inte släppa filmljudet. Just nu kombinerar Linda båda yrkesrollerna. Parallellt med ljuduppdrag jobbar hon periodvis med en mindre trädgårdsfirma i Umeå. De har hittat ett fint samarbete och en flexibel lösning som fungerar bra.
– För mig är det ganska idealt att jobba så här och de här två yrkena kompletterar varandra väldigt bra.

Linda har kommit till en fas där det går att leva på företaget. Hon har byggt upp allt från grunden med en bra bas av egen ljudutrustning och har full koll på alla detaljer, även de ekonomiska.
– Dagens nivå är hållbar. I framtiden skulle det vara skönt att ha ännu fler stabila kontinuerliga uppdrag. Och jag skulle kunna effektivisera genom att lämna över ekonomin till någon för att få mer tid till annat.

Hon beskriver friheten och omväxlingen, att kunna bestämma mycket över sin vardag, som det bästa med att vara egen.
– Det jag uppskattar med mitt yrke och frilansandet är exempelvis att jag hela tiden lär mig nya saker. Man har inte råd att stagnera kunskapsmässigt, det kommer hela tiden nya saker som man behöver lära sig och läsa på om.

Lindas råd till nya företagare är att ha ett nätverk runtomkring sig, med personer från branschen och de med erfarenhet av att frilansa, för att känna att man inte är ensam.
– Något som vi ofta pratade om på Go Business var hur viktigt det är att vi själva mår bra, eftersom vi frilansare i princip ÄR våra företag. Så glöm inte att ta hand om dig.

Text: Britta Elfving Persson

Foto: Robin Svensk