Lär känna våra entreprenörer

August Sandström förmedlar berättelser i rörlig bild

För August Sandström ligger världen öppen, med spännande uppdrag av olika karaktär.
– Det finns hur många fördelar som helst med att vara frilansfotograf.

Det var när August Sandström pluggade tv-produktion i Piteå som han upptäckte att han trivs allra bäst bakom kameran. Redan under andra studieåret ficka han plats på Go Business och startade enskild firma. Då hade han fått sitt första kommersiella uppdrag, som kameraman åt tv-kanalen C More vid Luleås och Skellefteås hockeymatcher.
– Det var riktigt värdefullt. Jag knöt mina första kontakter och lärde mig filma i skarpt läge samtidigt som jag drygade ut kassan.

Sedan en tid tillbaka bor August i Stockholm där han jobbar som frilans med tv-produktion, dokumentärfilm och reklam- och företagsfilm i uppdrag åt produktionsbolag, tv-bolag och kommunikationsbyråer. I höstas startade han aktiebolag och han har inga problem att hålla sig sysselsatt.
– Det svåra är att få jobben att passa in i ens kalender. När man tackar ja till en sak innebär det ofta att man får tacka nej till nåt annat. Kortare jobb ger ofta lite mer pengar. Längre avtal ger en viss trygghet men innebär ofta att man utvecklas mindre och att man kan gå miste om andra intressanta projekt.

För August har det varit självklart att vara egen. Han menar att det inte finns någon annan lösning för den som vill ha en flexibel tillvaro som filmare. Genom åren har han även köpt in egen kamerautrustning för flera hundra tusen kronor, vilket inte hade varit möjligt som anställd.
– Det låter stort och pretentiöst att starta eget men egentligen handlar det om ett papper som säger att du kan fortsätta driva dina idéer.
Han säger att utmaningen med att vara frilans är att söka kontakter och hålla sig med jobb. Det uppvägs med råge av friheten i att kunna välja vilka vägar man vill gå och vilka man vill jobba med.

August filmar bland annat stora tv-produktioner som Ernst Sommar, Ernst jul och Tina på resa– påkostade program med duktiga programledare och professionella människor runtomkring.
– Frilansare i vår bransch behöver inte alltid ha en egen unik idé. Vi är ett verktyg som översätter någon annans tankar och idéer i rörlig bild. Den stora utmaningen är att vara en person som andra vill samarbeta och umgås med. Det finns många duktiga fotografer men den som är otrevlig blir inte uppringd nästa gång.

Han rekommenderar att ta hjälp med de praktiska bitarna och att driva sig själv som att man är ett stort företag, oavsett hur stor eller liten man är. Det gäller att kunna förhandla och ta betalt.
– Många i den här branschen har inget företagstänk och accepterar vilka arvoden som helst. Det blir negativt för oss alla.

Under studietiden kom August i kontakt med produktionsbolaget Massa Media i Piteå, som han fortfarande samarbetar med återkommande i olika dokumentärfilmsuppdrag.
– Det är de roligaste och mest utmanande produktionerna. Där är jag delaktig i att skapa programmen formmässigt och konstnärligt hela vägen.

I framtiden skulle han vilja jobba ännu mer med dokumentära produktioner och kanske även satsa mer på film och reklam.
– Jag vill försörja mig mer på mitt kreativa skapande, driva och utveckla egna idéer. Vem vet, kanske startar jag ett eget produktionsbolag någon gång.

 

Namn: August Sandström
Ålder: 27
Bor: Stockholm
Gör: Frilansar som TV- och filmfotograf
Utbildning: Kandidatexamen i mediekommunikation vid LTU

 

Text: Britta Elfving Persson
Bild: Felix Svensson