Lär känna våra entreprenörer

Christian Feivik

Musik, fotografering och ett lärarjobb

 

Christian Feivik har gått från att vara egen till anställd. Företaget blir nu en möjlighet att göra saker som han verkligen vill göra.

Han har hållit på med musik i hela sitt liv och utbildat sig till musiker och orkesterledare vid Luleå tekniska universitet i Piteå. Som många andra inom branschen har Christian Feivik både under och efter studietiden livnärt sig på att frilansa, vilket han har kombinerat med ströjobb. Hösten 2016 fick han en fast heltidsanställning som musiklärare vid Kulturskolan i Luleå, efter att ha vikarierat av och till där under fyra år.
– Det känns jättebra, det har varit mitt mål att bli anställd. Det ger trygghet och en frihet att välja vad jag vill göra i företaget.

Christian har genom åren haft många olika typer av frilansjobb. Förutom rent musikaliska uppdrag har han till exempel varit anlitad som projektledare vid Luleå tekniska universitet, ansvarat för sommarkurser på Framnäs Folkhögskola och haft återkommande samarbeten med Skellefteå Kulturskola. Däremellan har han även jobbat som discjockey.

Ett roligt projekt för ett par år sedan var när han i flera omgångar jobbade som dirigentkonsult under inspelningen av Kay Pollaks film ”Så ock på jorden”.
– Mitt uppdrag var att få orkestern och dirigenten att se naturlig ut, att jobba med uttryck tillsammans med statister och skådespelare som inte är musiker. Det var ett coolt projekt.

Vid sidan om musiken har fotografering länge varit ett stort intresse. När Christian började på universitetet köpte han en digitalkamera och började fota kompisar. Han gjorde även lite skivomslag och andra publikationer. Det skulle visa sig att det gick att tjäna pengar på det också.
– Jag började lägga ut bilder på nätet och det spred sig till folk. Rent ekonomiskt har jag tjänat mest pengar på musiken, eftersom det är mitt jobb. Fotouppdragen tar jag på mig för min egen skull, för att det är intressant och roligt. Jag tackar nej till sånt som jag inte vill göra.

Christian brinner även för analogt stillbildsfoto. Han samlar på äldre kamerautrustning och är fascinerad av det analoga hantverket.
– Det skulle jag vilja bli riktigt duktig på. Jag tjänar inga pengar på det nu men det hade varit roligt att göra en bok eller utställning någon gång i framtiden.

Vid sidan om musiklärarjobbet läser Christian in lärarbehörighet på distans och för tillfället finns inte mycket tid över till firman.
– Jag kommer alltid att ha företaget kvar. Just nu prioriterar jag enklare foto- och designgrejer men om ett par år, när jag är färdig med plugget, kan jag tänka mig att ta på mig mer musikuppdrag igen.

Till en början använde Christian en faktureringstjänst för att ta betalt av sina uppdragsgivare, men så småningom övergick han till en enskild firma.
– Det känns bättre att fakturera genom ett eget företag. När man väl startar eget inser man att det inte är så superkomplicerat som man kanske trodde att det var.
Som företagare har det varit viktigt för Christian att utmana sig själv och ha full koll. Han har till exempel skött det ekonomiska helt på egen hand och inte tagit in någon revisor. Dessutom uppskattar han det stöd han fått hos Go Business.

– Man lär sig otroligt mycket av att sitta i en inkubator, bara av att få höra om andras idéer. Oavsett vilken bransch man är i så inser man att vi har liknande dilemman och frågeställningar.

 

Namn: Christian Feivik
Ålder: 30 år
Bor: Piteå
Gör: Musiklärare, dirigent
Utbildning: Konstnärlig kandidat klassisk musik Luleå tekniska universitet, Orkesterdirigering för professor Petter Sundkvist, Pedagogik Umeå universitet

 

Text & bild: Britta Elfving Persson