Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

17 november 2020, Nyheter

Mathantverk i fokus på Arctic Old School

Peter Eriksson driver Arctic Old School där lokalt mathantverk står i fokus. Han erbjuder bland annat ett 30-tal populära gourmetprodukter i form av senap, såser och dressingar. Nyligen förvärvade han den gamla skolan i Holmträsk som han håller på att rusta inför framtiden. Låt oss lära känna Peter bättre och få veta mer om hans planer för Arctic Old School. 

Vad fick dig att vilja starta företag?

Jag halkade in på det här med företagande lite på ett bananskal. Som person har jag nog alltid varit företagsam och rätt innovativ, men det var först när jag bestämde mig för att lära mig att äta senap som jag kom till skott. Efter att ha försökt mig på senap av diverse slag utan framgång så bestämde jag mig för att göra en egen. När jag sedan bjöd andra på min senap blev den snabbt väldigt efterfrågad. Tack vare den positiva responsen förstod jag att det finns en marknad för lokalproducerade gourmetprodukter. Därför började jag ta fram fler egna recept på senap, såser och dressingar.

Vad erbjuder Arctic Old School?

Vår gårdsbutik öppnar den första december och kommer att vara obemannad och öppen dygnet runt. Den ligger i vår lokal, den tidigare skolan i Holmträsk. I gårdsbutiken kan du köpa våra egna produkter såsom såser, senap och dressingar.

Vi erbjuder dessutom ett exklusivt sortiment av slöjdhantverk som visas och säljs enligt överenskommelse då vi är på plats. Vår förhoppning är att vi ska kunna erbjuda smashade hamburgare och fika till mindre sällskap. I vår lokal finns även en gymnastiksal och några hundra kvadratmeter yta som är disponibel efter önskemål dock i enlighet med gällande restriktioner.

Om du tar ifrån tårna, vad drömmer du om att ditt företag ska vara i framtiden?

Min vision är att vi ska vara ett tiotal anställda i framtiden. Vi tar emot sällskap som vi håller kurser för  i mathantverk i vårt matkreationskök. Vårt mål är att inspirera globalt om vad alla kan åstadkomma lokalt inom mathantverk. Du kan dessutom boka boende hos oss i våra egna stugor. Hela anläggningen ska vara självförsörjande på elektricitet och vatten, och kunna omvandla matrester till jord. Vår restaurang och vår gårdsbutik är uteslutande fyllda med närproducerade varor. Vi har även containerbutiker med självbetjäning utplacerade globalt. Dessa butiker har blivit en viktig nyckel till att sprida kunskap och inspirera till att leva klimatsmartare och hälsosammare.

Du som brinner för mathantverk, finns det något som du tycker alla ska testa?

Senap är en fantastisk smakhöjare inom matlagning, för att välja en udda smakkombination så säger jag, använd ett tunt lager senap istället för tomatsås på pizza. Mitt andra förslag är vår Japansås till omelett, den påminner om teriyakisås. Sist men inte minst så vurmar jag för smashade hamburgare, gärna då med våra tillbehör till.

Nyfiken på att veta mer?

Besök Arctic Old Schools facebookgrupp 

Är du peppad på Go Business?

Go Business erbjuder två program för dig som driver eget och vill utvecklas som entreprenör. Hangout för dig som har ett nystartat företag och vill kickstarta din business. Inkubator för dig som har kommit en bit med ditt företagande och vill växla upp. I inkubatorprogrammet jobbar vi coacher nära tillsammans med dig för att du ska nå dina mål. Läs mer om Go Business program och hur du anmäler dig.

Fotograf: Jens Ökvist