Möt våra inkubatorföretag: Fruktträd i Norr

Jenny Hakeberg är en av få utbildade fruktträdsbeskärare i norra Sverige och driver företaget Fruktträd i Norr. Att anlita en utbildad beskärare är en trygghet eftersom fruktträd är värdefulla växter, både för att ägaren investerat tid och pengar i träden och att hen ofta har en känslomässig koppling till dem. Fruktträd i Norr vill inspirera till ett intresse för natur, mångfald, odling och ekologi så att vi gemensamt kan ta steg mot ett mer hållbart samhälle.

Vad gjorde att du startade upp din verksamhet?

Mitt trädgårds- och odlingsintresse har funnits länge och vuxit med åren, men min yrkeskarriär har jag i kommunikationsbranschen. Under några år har jag varit sugen på att göra något helt annat än att sitta inomhus vid en dator hela dagarna, så i vintras tog jag steget och startade eget och det har jag inte ångrat. Jag älskar att jobba ute och vistas i trädgårdsmiljö på dagarna, men möjligheten till direkt kundkontakt och att utvecklas inom ett nytt område är också otroligt kul.

Hur ser en dag ut i ditt företag?

Under högsäsong, då jag beskär som mest, kan det bli 2-3 kundbesök per dag. Innan jag kommer till kund har jag haft en dialog om beskärningsjobbet, och det är ganska vanligt att det blir en mer långsiktig plan för ett träd, så många kunder kommer jag att återkomma till under åren framöver. En viss tid går åt till resor, skötsel av verktyg och bortforsling av trädgårdsavfall. Det är fysiskt jobb större delen av dagen, men också en del kundkontakter via mejl och telefon, marknadsföring och administration såklart.

Vad är ditt erbjudande?

Med rätt typ av beskärning får dina fruktträd en bättre och hållbarare struktur, blir friskare och ger mer frukt. Jag har spetsutbildning inom beskärning och är certifierad av Riksförbundet Svensk Trädgård. Med rådgivning och specialiserad hjälp med plantering och beskärning så hjälper jag dig som kund att få din investering att växa så att du kan njuta av egen frukt och egna bär under lång tid. Min önskan är att fler hittar glädjen och ser möjligheterna i att odla sin egen mat och på så sätt ta små steg mot mindre klimatavtryck.

Vilka är dina tre bästa tips för den som vill plantera sitt första fruktträd?

  1. Välj rätt sort. Det finns många sorters fruktträd, och speciellt mängden äppelsorter som passar norra Sverige har blivit fler. Några vanliga, härdiga äppelsorter är Rödluvan, Silva, Sävstaholm och Borgovskoje. Lägg lite tid på att läsa på om olika sorter, så du hittar en som passar jordmånen i din trädgård och det läge du har tänkt dig.
  2. Pjoska med ditt fruktträd de första åren. Välj ett riktigt bra läge med mycket sol och skydd för vind. Läs på om hur du ska plantera rätt och se till att vattna ordentligt, rensa ogräs runt trädet och beskär under första åren så att trädet får en bra struktur på sina grenar, får en fin form och orkar bära sin frukt. Skydda trädet från hare, rådjur och älg :).
  3. Ha tålamod så kommer du att bli rikligt belönad. De flesta vill ha frukt snabbt, men om frukten kommer tidigt i trädets liv så stannar tillväxten tyvärr av. Du vill att din investering ska må bra, ge frukt och leva länge. Ta gärna hjälp eller lär dig mer om hur du ska balansera tillväxten på trädet och fruktsättningen, så får trädet bäst förutsättningar.

Om du vill lära dig mer om fruktträdsbeskärning eller komma i kontakt med Jenny: Besök Fruktträd i Norrs webbplats.

Foto: Jens Ökvist