Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

22 september 2021, Nyheter

Piteå Science Park undersöker behovet av en digital inkubator i norra Sverige

Lisa Kejving är Innovationsledare på Go Business

Piteå Science Park undersöker behovet av en digital inkubator i norra Sverige

Nu är det klart att Go Business som drivs av Piteå Science Park har fått stöd för att i en förstudie undersöka behoven hos företagen i Norrbotten och Västerbotten inför en vidareutveckling av sin digitala inkubator. Förstudien finansieras av Region Norrbotten i samverkan med Region Västerbotten, och riktar sig till samtliga kommuner i Norrbotten och Västerbotten.

– Go Business har sedan starten år 2008 verkat för att människor ska kunna leva på sin passion i norra Sverige. Genom förstudien vill vi få en ännu bättre bild av företagens behov just nu för att säkerställa att vi fortsätter att skapa nytta för länens företag även i framtiden, säger Lisa Kejving, projektledare för förstudien ”Go Business – Norrbottens och Västerbottens inkubator”.

Syftet med förstudien är att undersöka behovet av ett digitalt inkubatorstöd hos företag i hela Norrbotten och Västerbotten. Genom dialoger med lokala näringslivskontor och samordnande funktioner för nyföretagande och företagsutveckling är målet att kunna kartlägga behoven, möjligheterna till samverkan och utvärdera möjliga finansieringsmöjligheter.

– Norrbotten arbetar idag kraftfullt med omställning mot hållbarhet. Där ser vi att Go Business kan vara en viktig spelare som ska stimulera företag att arbeta med de tre hållbarhetsaspekterna; miljömässig, ekonomisk samt social hållbarhet, menar Stina Almqvist, strateg på Avdelningen för regional utveckling/Samhällsplanering och Näringslivsenheten på Region Norrbotten.

Resultatet av förstudien kommer att användas som underlag för att formulera Go Business erbjudande från år 2022 och framåt. Målet är att skapa ett digitalt inkubatorstöd som skapar förutsättningar för än fler och mer växande företag i hela Norrbotten och Västerbotten. En annan viktig del är att titta på hur Go Business kan bidra till att stärka orter, platser, regioner och göra dem än mer livskraftiga och till än mer attraktiva livsmiljöer. Förstudien pågår under hela år 2021.

– Vi ser med särskilt intresse på de nya metoder och den bredd som Go Business verksamhet kan uppvisa, berättar Jonas Lundström, verksamhetschef Näringsliv och Samhällsbyggnad på Region Västerbotten.

Go Business erbjuder idag ett digitalt inkubatorstöd till entreprenörer som är verksamma inom kreativa och kulturella näringar samt tjänstesektorn. Verksamheten är projektfinansierad och nuvarande projekt Go Cloud löper ut första kvartalet år 2022. Inom ramen för Go Cloud har man tagit fram en välfungerande digital metodik för företagsutveckling och nätverkade.

– Det digitala ger oss förutsättningar att erbjuda ett likvärdigt inkubatorstöd till entreprenörer oavsett var i Norrbotten eller Västerbotten man bor. Nu vill vi utforska hur vi kan växla upp, bli mer långsiktiga och hur vi kan skapa mest nytta för företagare i norra Sverige, säger Lisa Kejving.
Fotograf: Anders Westergren

Peppad på Go Business?

Go Business erbjuder två program för dig som driver eget och vill utvecklas som entreprenör. Hangout för dig som har ett nystartat företag och vill kickstarta din business. Inkubator för dig som har kommit en bit med ditt företagande och vill växla upp. I inkubatorprogrammet jobbar vi coacher nära tillsammans med dig för att du ska nå dina mål.

Mer om Go Business program

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2021-06-23

Johnny sökte till Hangout för att lära känna andra företagare

Jonny Olofsson driver Klurgubben, en elektronikverkstad i Skråmträsk två mil utanför Skellefteå. En anledning till att han sökte till Hangout var att han ville lära känna andra företagare och få stöd i alla funderingar man kan ha.

2021-05-20

Jessica sökte till Hangout för att jobba med sitt nya ben i företaget

Lär känna några av entreprenörerna som deltar i Go Business program Hangout. Först ut är Jessica Forsén som driver HR-Kompassen i Luleå.

2021-10-01

Exitföreläsning: Matilda Kjellmor och Johan Seger, Tivla Produktion

Välkommen på en inspirationsföreläsning med Go Business-alumnerna Matilda Kjellmor och Johan Seger, Tivla Produktion.

Visa allt aktuellt