Våra bästa tips till dig som nyligen startat eget

Så. Du har valt att starta företag eller är i startgroparna. Toppen och lite skrämmande samtidigt? Fylld av rädsla, samtidigt som du ser det som en fantastisk möjlighet? Kul tycker vi! Du är en av de som stärker Sverige och bidrar till att utvecklingen går framåt. Vi på Go Business vill att du ska lyckas. Vi vill hjälpa de företagare som vågar satsa på sin passion, sin idé och vad de brinner för – trots riskerna. Vi tror att det gör norra Sverige till ett bättre ställe, och om vi kan hjälpa till att stärka entreprenören bakom idén på något sätt gör vi mer än gärna det. Här kan du läsa några av våra bästa tips längs vägen:

Se till att alla förstår vad du gör/säljer

Jobba på att formulera din affärsidé så tydligt att du kan berätta den för vem som helst med en garanti om att de förstår.

Marknad och konkurrenter

Vilka är det egentligen du pratar till – och hur? Att ta reda på vilka som faktiskt tillhör din målgrupp, för att sedan kommunicera till dem på samma sätt som de pratar – och via rätt kanaler är avgörande. Vilka konkurrenter har du inom samma nisch, och hur väljer du att särskilja dig?

Våga testa dig fram

Att våga testa, och sedan utvärdera vad som gått bäst är ett snabbt sätt att hitta rätt – men var väldigt noga med att mäta dina tester och utgå från data när du sätter dina långsiktiga strategier. Allting behöver inte vara klart på förhand, det går fint att testa sig fram också!

Prioritera försäljning och marknadsföring

Hur det än är så behöver försäljningen och marknadsföringen ligga i fokus. Du kan utveckla världens bästa idé, produkt eller tjänst – men om ingen vet om att den finns tillgänglig kommer företaget sannolikt ändå inte lyckas. Tillgängliggör, visa upp och jobba aktivt med försäljningen redan från start!

Ta hjälp av ditt nätverk och låna idéer från vad andra gjort framgångsrikt

Vi behöver alla hjälp – och vi har sannolikt väldigt många runtomkring oss som vill hjälpa till, bara vi ställer frågan. Vem har du i ditt nätverk som kan hjälpa ditt företagande framåt? Och vem vet, kanske det finns någon på marknaden som redan löst det problem du står inför. Låna från andra, utan att rakt av kopiera (bryt inte mot upphovsrätt, varumärkesintrång, patent eller liknande).

Omge dig med rätt personer

Att bygga team är verkligen inte alltid lätt. Vi har ju en tendens att snabbt gilla de som är snarlika oss själva, men det behöver inte alltid vara rätt väg att gå. Tänk om det finns någon som brinner för ditt företag på samma sätt som dig själv – men som kan komplettera dig genom sina styrkor, där du annars har svagheter? Fundera även över vilka delar du kan/vill/borde göra själv – och vilka tjänster du borde köpa in eller lösa på annat sätt. Själv är inte alltid bäste dräng.

Vill du veta mer om Go Business?

Go Business finns för att supporta nya idéer och väcka intresse för företagande. Vi är en inkubatorverksamhet för norra regionen med visionen att skapa tillväxt genom att ge förutsättningar för kreativitet och entreprenörskap. Vi vill helt enkelt att fler människor i Norr- och Västerbotten ska få möjlighet att utveckla och leva på sina idéer och sin passion. Inkubatorprogrammet finns till för dig som driver eget och kommit en bit med ditt företagande. Här får du utvecklas som entreprenör och växla upp. I programmet jobbar Go Business coacher nära tillsammans med dig för att du ska nå dina mål.

Har du ett nystartat företag som behöver kickas igång? Då är Go Business Hangout vägen framåt för dig. I Hangout får du möjlighet att utforska din företagsidé vidare, lära dig mer om kreativt entreprenörskap och bli del av en engagerad gemenskap med andra nyblivna företagare.